Loading...
Tekemistä ulkona2018-02-15T00:44:35+02:00

Tekemistä ulkona

Ulkopelit ja -leikit porukalla

Tekemistä ulkona - logo_jalkapallo

Ulkona on tilaa temmeltää. Täältä löytyy ohjeita pihapeleihin ja -leikkeihin sekä pienten että isompien ryhmien tarpeisiin.

Kurkkaa, löytyisikö sopiva aktiviteetti Leikkiboxista. Voit hakea leikkejä eri hakukriteereiden perusteella. Voit myös siirtyä suoraan selaamaan leikkejä nimen perusteella.

Siirry selaamaan
LeikkiTarkempi kuvausOsallistujia (minimi)TarvikkeetArvioitu kesto (min)
PuuhippaYksi leikkijöistä on hippa. Aluksi valitaan käytössä olevat puut, jotka toimivat leikkijöille turvapaikkoina. Jos varattuun turvapaikkaan menee toinen leikkijä, täytyy aiemman lähteä liikkeelle.
Leikkiä voidaan helpottaa siten, että leikkijöiden täytyy vaihtaa puuta hipan huutaessa "Puu kaatuu!".
410
VainukoiraTämä on aikaa ja tilaa vaativa piiloleikki.
Leikkijöistä valitaan 1-5 vainukoiraa yhtä karkulaista vastaan. Vainukoirat odottavat sovitun ajan piilossa. Karkulainen jättää pakomatkalle paperinpalasia sellaisiin paikkoihin, että seuraava merkki näkyy edelliseltä.
2paperia30
Seuraa johtajaaTämä on perinteinen matkimisleikki.
Yksi leikkijöistä on johtaja. Muiden on seurattava perässä ja tehtävä kaikki, mitä johtaja tekee. Johtaja voi esimerkiksi kiertää pensaan, hyppiä tasajalkaa, viheltää ruoholla jne. Jokainen leikkijä pääsee vuorollaan johtajaksi.
310
SardiinipurkkiHauska, yhteisöllinen piiloleikki.
Yksi leikkijöistä menee piiloon. Toiset odottavat silmät kiinni sovitun ajan ja lähtevät sitten etsimään piilossa olijaa. Piilossa olijan löytänyt ei kerro siitä muille, vaan menee samaan piiloon. Näin piilossa olijoiden määrä kasvaa koko ajan, samoin todennäköisyys piilopaikan löytymiseen.
430
KelloMaahan piirretään ympyrä. Sen keskelle kaivetaan pieni kuoppa ja reunoille piirretään kellotaulun mukaisesti luvut 1–12.
Leikissä heitellään palloa kuoppaan. Jos pallon saa jäämään sinne, voi leikkijä siirtyä seuraavan luvun kohdalle ja heittää uudelleen. Muuten vuoro vaihtuu. Voittaja on se, joka pääsee ensimmäisenä lukuun 12.
2pallo tai kivi10
Kymmenen tikkua laudallaYksi perinteisimmistä piiloleikeistä, jossa riittää vauhtia ja hauskuutta. Lue ohjeet ja katso video täältä!410 tikkua, lauta, kivi30
NurkkajussiPerinteinen ulkoleikki, joka sopii isollekin porukalle. Nurkkajussi kiertää rakennusta etsien muita leikkijöitä. Talon nurkilla Nurkkajussin täytyy heilauttaa kerran kepillä, vasta sitten hän voi kurkata nurkan takaa. Jos Nurkkajussi ehtii tunnistaa jonkun henkilön, täytyy tämän lähteä pois pelistä.
Katso tarkemmat ohjeet ja video täältä.
4keppi30
PeiliPeili on perinteinen ja kiva leikki monenikäisille.
Yksi leikkijöistä on "peili". Hän asettuu seinän viereen ja muut sopivan matkan päähän viivan taakse.
Leikin tavoitteena on päästä koskemaan peiliä ensimmäisenä. Leikkijät voivat liikkua silloin kun peili katsoo seinään päin. Kun peili kääntyy katsomaan leikkijöitä, täytyy leikkijöiden olla paikoillaan. Jos peili ehtii nähdä liikettä, hän määrää leikkijän uudelleen aloitusviivalle.
410
LipunryöstöTykätty vauhtileikki, joka sopii niin piha-alueille kuin laajoille metsäalueille. Leikkijät jaetaan kahteen joukkueeseen. Kummallakin joukkueella on oma alue, jossa on vankila sekä tukikohta viiriä varten.
Leikin tavoitteena on varastaa toisen joukkueen viiri ja kuljettaa se omaan tukikohtaan. Omalla alueella olevia vastustajia voi ottaa kiinni ja viedä vankilaan. Oman joukkueen leikkijöitä voi käydä vapauttamassa koskettamalla.
6kaksi lippua20
PolttopalloYmpyrän ulkopuolella oleva leikkijä yrittää "polttaa" sisäpuolella olevia leikkijöitä pallolla. Pallon osuessa pelaajaan tämä siirtyy ympyrän ulkopuolelle ja alkaa myös polttaa muita.
Vain pään alapuolelle tulleet osumat hyväksytään. Peliä jatketaan, kunnes ympyrän sisällä ei ole enää pelaajia.
4pallo10
Sambialainen kivileikkiMaahan piirretään ympyrä. Sen sisään laitetaan kymmenen pientä kiveä. Leikissä heitetään yksi kivi ilmaan, siirretään kivi pois ympyrästä ja otetaan kivi ilmasta kiinni. Jos leikkijä onnistuu, seuraavan heiton aikana hän yrittää siirtää kaksi kiveä kiveä kerrallaan. Neljännen heittokerran jälkeen leikkijä alkaa siirtää kiviä takaisin ympyrään. Jos leikkijä epäonnistuu, eli hän ei saa kiveä kiinni tai ei saa siirrettyä oikeaa määrää kiviä, siirtyy vuoro seuraavalle. Voittaja on pisimmälle päässyt leikkijä.111 pikkukiveä10
Korealainen hapsupalloHapsupallossa kaksi leikkijää heittelee palloa toisilleen seinässä olevan aukon läpi. Leikkijä menettää pisteen, jos ei saa palloa kinni tai jos ei saa palloa menemään aukon läpi.
Hapsupallon voi tehdä sählypallosta tai tennispallosta, jonka läpi tungetaan iso kasa naruja
2sähly- tai tennispallo, narua15
RinkiväistelyFyysinen leikki. Leikkijät seisovat ringissä ja ottavat vieruskavereista kiinni käsikynkkäotteella. Ringin keskelle laitetaan polvenkorkuinen esine, joka kaatuu helposti siihen osuttaessa. Leikissä väistellään esinettä. Osumia ei lasketa, mutta leikkijä joutuu ringistä pois, jos kaataa esineen. Jos ote vieruskaveriin irtoaa, putoavat kumpikin pois! 81,5l limukkapullo tms.10
RinkipalloRinkiväistelyn kevyempi versio. Leikkijät seisovat ringissä ja ottavat vieruskavereiden käsistä kiinni. Ringin keskelle laitetaan pallo. Leikissä yritetään jalkoja käyttämällä saada pallo ulos ringistä. Palloa ei saa potkia liian kovaa, ettei se nouse leikkijöiden kasvoihin. Jos pallo menee ulos jonkun leikkijän jalkojen välistä, joutuu tämä pois ringistä. Jos pallo karkaa ulos kahden pelaajan välistä, joutuvat molemmat pois.8jalkapallo10
TasapainohippaAluksi valitaan hippa ja päätetään leikkialueen koko. Leikissä hippa vaihtuu kosketuksesta. Leikkijöiden turvapaikkana toimii tasapainoasento: hippa ei saa koskettaa silloin, kun leikkijä seisoo yhdellä jalalla ja pitää kiinni nenästään.45

Pihaleikit eri maista

Monet meille tutut leikit ovat alunperin kotoisin jostain muualta. Tutustu leikkeihin, jotka ovat muissa maissa erityisen suosittuja tai muuten tyypillisiä.

Lue lisää

Hiekkalaatikolla

Hiekkalaatikko löytyy lähes joka talon pihasta. Aina sitäkään ei tarvita, sillä monet leikit onnistuvat yhtä hyvin pihan soratiellä.

Lue lisää

KATSELE

Katso

KUUNTELE

Kuuntele

KOKEILE

Kokeile

“Muista juoda leikin lomassa. Jos alkaa janottaa, olet myöhässä!”

Viikon vinkki

“Mitä jääpala sanoi vesikannussa? – Täällä on liian lämmin. Taidan liueta muualle..”

´Laten nauru

Blogin uusimmat

Poimi täältä vinkit ulkopuuhia varten!

Tervetuloa blogin pariin!

Tervetuloa! Nyt myös blogi on avattu. Sivusto on ollut testissä jo muutaman viikon. "Lapsille tekemistä" pyrkii innostamaan lukijoita ja helpottamaan sopivan tekemisen löytämistä. Sivusto on suunnattu erityisesti

Go to Top