Sambialainen kivileikki

Sambian pihaleikit: Tiiliseinään maalattu lippuLeikkiä varten maahan piirretään ympyrä (liidulla asfalttiin tai sormella hiekkaan). Ympyrään laitetaan kymmenen pientä kiveä. Lisäksi heittäjä tarvitsee yhden kiven. Leikin ideana on heittää kivi ilmaan, siirtää yksi ympyrässä oleva kivi ympyrän ulkopuolelle ja ottaa vielä kivi ilmasta kiinni. Jos leikkijä onnistuu tässä, seuraavan heiton aikana hän siirtää ympyrästä pois kaksi kiveä jne. Neljännen heittokerran jälkeen leikkijä alkaa siirtää kiviä takaisin ympyrään.

Jos leikkijä epäonnistuu, eli hän ei saa kiveä kiinni tai ei saa siirrettyä oikeaa määrää kiviä, siirtyy vuoro seuraavalle. Voittaja on pisimmälle päässyt leikkijä.

Leikistä saa hieman turvallisemman, jos heittää kiven sijaan tennispalloa tai hernepussia.

Korealainen hapsupallo

Korean pihaleikit: Tiiliseinään maalattu lippuHapsupallossa kaksi leikkijää heittelee palloa toisilleen. Leikkijöiden välissä on seinä tai muu rakennelma, josta löytyy pelivälinettä suurempi aukko. Pallo täytyy lennättää aina aukon läpi. Jos leikkijä ei saa palloa osumaan siihen, menettää hän yhden pisteen. Samoin käy, jos ei saa palloa kiinni. Pistemäärä sovitaan pelin alussa.

Alunperin leikissä on käytetty pelivälineenä puista palloa (rengasta), jonka läpi on vedetty niin monta puuvillalankaa, että ne pysyvät hyvin paikallaan. Nykyaikainen vaihtoehto on tehdä hapsupallo sählypallosta tai tennispallosta. Jälkimmäiseen voi leikata kaksi aukkoa ja pujottaa langat niistä läpi.

Huomasithan nämä pihaleikit?

Poimi talteen ideapakka, joka sisältää leikkejä maailman eri kolkista. Osa aktiviteeteista ovat suomalaisille tuttuja hieman erilaisina versioina, mutta löytyy ideapakasta myös täysin uudenlaisia helmiä. “Kaiken maailman leikit” auttaa kurkkimaan eri puolille maailmaa ja saa takuulla lapset innostumaan!

Tämä ja paljon muuta tekemistä löytyy lastensuojelujärjestö Plan Suomen Globaalikoulu-sivustolta. Ideapakka on Ideakosken tuotemerkki.