Mielikuvitusta kehiin

A

Tämä monessa maassa tunnettu leikki sopii erityisesti perheen pienimmille.

Leikissä seinään tai oveen kiinnitetään esim. hevosen kuva. Lisäksi tarvitaan hevosen häntä, johon valmiiksi kiinnitetty sinitarraa tai kaksipuoleista teippiä. Leikkijöiden tarkoituksena on kiinnittää aasin häntä silmät sidottuina. Pelaajaa pyöritetään ensin pari kertaa ympäri ja ohjataan sitten vähän matkaa oikeaan suuntaan.

Jos leikkijöitä on useita, voidaan kisata, kuka saa hännän lähimmäksi oikeaa paikkaa.

L

Tämä mielikuvitusleikki on parhaimmillaan ratkiriemukas!

Jokainen etsii leikkiä varten jonkin esineen. Esineet laitetaan yksi kerrallaan kiertämään ringissä. Jokaisen leikkijän tehtävänä on nopeasti keksiä esineelle uusi nimi ja kertoa, mihin sitä käytetään. Nyt saa mielikuvitus lentää…

M

Tämä on hauska leikki, jossa keho ja mielikuvitus saa liikettä.

Leikkijät seisovat ringissä. Yksi leikkijöistä aloittaa pyörittelemällä tai pomputtelemalla mielikuvituspalloa. Ensin hän kertoo mikä pallo on kyseessä ja heittää sen sitten toiselle leikkijälle. Heittäessään hän ottaa katsekontaktin pallon vastaanottajaan ja ääntää suullaan sellaista ääntä kuin pallosta voisi kuulua. Vastaanottaja ottaa pallon kiinni ja jatkaa samanlaista ääntelyä kuin heittäjä. Saatuaan esineen kiinni leikkijä muuttaa mielikuvituspallon eri esineeksi, kertoo sen nimen ja heittää esineen äänen kera valitsemalleen leikkijälle.

Mielikuvitusesineitä voivat kevyitä, painavia, teräviä ym. joten vastaanottajan täytyy olla tarkkana niitä vastaanottaessaan…

P

Ryhmille sopiva piirustusleikki.

Ennen leikin aloittamista leikinohjaaja kirjoittaa paperille 10 sanaa allekkain siten, että pystyy näyttämään aina yhden sanan kerrallaan. Leikkijät jaetaan aluksi ryhmiin. Ryhmät sijoitetaan riittävän kauaksi toisistaan, mieluiten eri huoneisiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan paperia ja yksi kynä.

Leikin aluksi jokaisesta ryhmästä tulee yksi leikkijä katsomaan ensimmäisen sanan leikinjohtajan listasta. Heidän tehtävänään on selittää tuo sana muulle ryhmälle piirtämällä. Piirustuksessa ei saa käyttää kirjaimia eikä numeroita. Ryhmän jäsenet yrittävät arvata, mikä sana on kyseessä. Piirtäjä ei saa puhua muuta kuin vastata arvauksiin sanomalla “Kyllä” tai “Ei”. Kun joku hoksaa, mistä sanasta on kyse, hän juoksee hakemaan leikinohjaajalta seuraavan sanan.

Leikin voittaa se ryhmä, joka on ensimmäisenä käynyt kaikki listan sanat läpi.

Nuoremmille leikkijöille valitaan helppoja sanoja (esim. auto, puu), mutta vanhemmille leikkijöille voidaan valita vaikeitakin sanoja ja ilmauksia (tuulinen, vaikea, piilossa ym.)

Leikkijät esittävät vuorollaan pantomiimina, eli ilman ääntä. Muut leikkijät yrittävät arvata, ja oikein arvannut pääsee esittämään seuraavaksi.

Leikin aluksi voidaan rajata aiheita siten, että esitetään pelkästään jotain eläintä, ammattia, julkkiksia jne. Leikki kiinnostaa vanhempiakin, kun aiheet ovat riittävän haastavia (esim. sanonnat, tunteet, kirjan nimet).

R

Tämä on näyttelemistä vaativa versio “Rikkinäinen puhelin”-leikistä.

Aluksi valitaan 3-4 vapaaehtoista, jotka poistuvat huoneesta. Yksi leikkijöistä kertoo lyhyehkön tarinan huoneessa olijoille. Kun ensimmäinen vapaaehtoinen tulee sisään, leikkijä esittää tarinan uudestaan, mutta tällä kertaa ilman puhetta. Tarinan nähnyt henkilö esittää tarinan seuraavalle henkilölle. Kun tarina on esitetty kaikille vapaaehtoisille, lukee tarinan keksijä sen uudestaan kaikille.

Suosittu leikki, joka naurattaa ja ihmetyttää kerta toisensa jälkeen.

Joku leikkijöistä keksii lyhyen lauseen ja kuiskaa sen vieruskaverille. Tämä kertoo sen seuraavalle sellaisena kuin on sen kuullut. Leikkijöistä viimeinen sanoo lauseen ääneen.

T

Rauhallinen leikki, jossa vähän askarrellaan.

Yksi leikkijöistä kertoo lyhyen tarinan.  Toisten tehtävänä on tehdä tarinaan kuvitus. Se saadaan leikkaamalla aikakauslehdistä sopivia kuvia ja liimaamalla ne paperille.

Ajaksi voidaan sopia joko tosi lyhyt aika tai vähän reilummasti melko pitkä aika. Lyhyt aika (5min) sopii erityisesti kisailuun, jossa leikkijät yksilöinä tai joukkueina kisailevat siitä, kuka tekee tarinaan sopivimman kuvituksen. Tuomarina toimii tarinan kertoja tai koko porukka. Jos aikaa käytetään enemmän, voidaan tarinoista saada aikaan hienoja kokonaisuuksia, jotka voidaan laittaa seinälle näytille tms.