Hoksasitko?
A
J
K
L
Tässä leikissä tarvitaan tarkkaavaisuutta ja muistia.
Aluksi tehdään junanpenkit, eli tehdään tuoleista jono, jossa on kaksi tuolia vierekkäin. Yksi leikkijöistä on lipuntarkastaja, muut istuvat omille paikoilleen. Lipuntarkastaja käy yksitellen jokaisen luona ja selvittää, minne he ovat matkalla. Tämän jälkeen tarkastaja poistuu huoneesta, jolloin jotkut matkustajista vaihtavat keskenään paikkaa tai matkustuskohdetta. Lipuntarkastaja palaa takaisin ja yrittää keksiä, ketkä ovat vaihtaneet paikkoja.
M
Jokainen kirjoittaa teippiin esim. jonkin eläimen nimen ja käy kiinnittää teipin toisen leikkijän selkään. Leikkijät yrittävät sitten selvittää, mikä eläin on itse. Toisilta voi kysellä kysymyksiä, joihin vastataan vain “Kyllä” tai “Ei”. Esimerkiksi voi kysyä, että ”Onko minulla neljä jalkaa?”, ”Onko minulla terävä nokka?”, ”Asunko Suomessa?” Leikkiä jatketaan kunnes jokaisen eläin on selvinnyt.
Vanhempien leikkijöiden kanssa voi arvuutella myös julkkiksia, kaupunkeja, sarjakuvahahmoja jne.
Arvuuttelija valitsee leikkiin esineitä, jotka on helppo tuntea äänen perusteella. Hän näyttää tavarat ensin leikkijöille ja laittaa ne sitten piiloon. Seuraavaksi hän hän ravistelee esineitä yksi kerrallaan peltipurkissa, ja leikkijät yrittävät tunnistaa esineet äänen perusteella.
Tämä sopii hyvin joukkuekilpailuksi. Arvaukset esineestä kirjoitetaan paperille. Jokaisesta oikeasta arvauksesta joukkue saa pisteen.
Helppo tarkkaavaisuusleikki, joka toimii hyvin myös tutustumisleikkinä.
Leikkijät valitsevat itselleen parin. He seisovat vähän aikaa vastakkain ja katsovat toisiaan tarkasti päästä jalkoihin. Sen jälkeen he kääntyvät poispäin toisistaan ja muuttamat jonkin asian ulkonäöstään. Esim. voi avata paidan napin tai kääriä lahkeet. Käännyttyään taas kasvotusten parit yrittävät keksiä muutokset.
Jos osallistujia on useita, voidaan seuraavaksi tehdä parinvaihto.
Tämä on koominen hoksausleikki.
Yksi vapaaehtoinen menee huoneen ulkopuolelle. Toiset istuvat ringissä. Leikinohjaaja kertoo sopivan aiheen, josta puhutaan (esim. koulunkäynti). Lisäksi ohjaaja kertoo leikkijöille, että ensimmäinen henkilö ei saa vastata hänelle esitettyyn kysymykseen, vaan hänen täytyy olla hiljaa. Toinen leikkijä vastaa sitten ensimmäiseen kysymykseen, kolmas leikkijä toiselle henkilölle esitettyyn kysymykseen jne.
Kun vapaaehtoinen tulee sisälle, hänelle sanotaan esim. näin: “Sinun tehtäväsi on ottaa selville, mistä on kysymys. Se selviää kyselemällä koulunkäyntiin liittyviä asioita.” Sen jälkeen kyselijä aloittaa kierroksensa ja yrittää ratkaista ongelman.
S
Päänvaivaa aiheuttava hoksaamisleikki.
Leikkijöistä valitaan pari vapaaehtoista, jotka poistuvat huoneesta. Loput muodostavat tiiviin piirin siten, että hartiat ovat kiinni toisissaan. Leikinohjaaja kertoo, että rinkiin pääsee ainoastaan pyytämällä kauniisti. Sitä ei tietysti kerrota yrittäjille, vaan se pitää itse tajuta. Ringissä olijoiden täytyy pysyä hiljaa koko ajan.
Vapaaehtoiset kutsutaan sisään yksi kerrallaan. Heille kerrotaan, että tehtävänä on päästä sisälle piiriin.